Activity Stream: Show All | New Threads | New Posts | New Pictures | Popular Threads | Lonely Threads | Vendor Threads | New Picture Comments | New Profile Comments |
Search:  
Go Back   Camaro Forums - Chevy Camaro Enthusiast Forum > Drivetrain Tech > General Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-10-2008, 03:39 PM
1990CamaroRS's Avatar
Fancy Sparkle
No cars in 1990CamaroRS's garage, add now
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,119
iTrader: (0)
Default 1990 3.1 V6 not starting

hey guys, i've been trying to get my old 3.1 v6 to start back up, and it's being a pain in the butt. when i try and start it, it shakes like it's going to fall apart (the whole car shakes when it's trying to start). i've already checked injectors and all the plugs. they're all hitting just fine. after about the first three rotations of the crank it will start to catch and fire but then it stalls out (never even gets enough rpm to register on the tach). i haven't checked the timing yet. could it possibly be that it jumped a sprocket on the timing chain?? any help would be great!
__________________

2002 Silverado 2500HD, LB7 Duramax/ZF6 6-speed MANUAL, Victory Red, clutch/tune/exhaust - 598rwhp, 1042rwtq
Reply With Quote
  #2  
Old 02-10-2008, 04:29 PM
Fourth Generation Moderator
October 2009 ROTM
ROTM Winner's Club
1996 Chevrolet Camaro
My Garage
 
Join Date: Nov 2007
Location: Eastern PA,
Posts: 6,830
iTrader: (1)
Default RE: 1990 3.1 V6 not starting

How long has it been sitting? Normally time would not effect a timing chain. I assume it ran OK when it was parked?

When you say you know the injectors are "hitting" you mean the computer is firing them or you have good spray pattern? When you say the plugs are firing do they fire when stress? did you use a inline tester?

Normal issues from sitting are varnish left by gas. This will cause the injector to spray in a uneven pattern. The gas itself can be bad. Spark plug wire seem tonot like a lot of sitting. Vacuum lines tend to crack and even brake off after sitting but that normally cause a high idle. It mayt take a few minutes of running to get the lifters all pumped back up.
__________________
67 RS/SS Rag Top 4 speed / 96 3800 5 speed/ 93 LT1 6 speed

93 Camaro Build Thread
96 Camaro Build Thread
Reply With Quote
  #3  
Old 02-10-2008, 10:25 PM
1990CamaroRS's Avatar
Fancy Sparkle
No cars in 1990CamaroRS's garage, add now
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,119
iTrader: (0)
Default RE: 1990 3.1 V6 not starting

well it sat in an impound lot (thanks to my aunt) for 23 days, but it started right up when i got it out. i've started it up every days since i've gotten it back.

and the injectors are firing with good spray (sorry, should have been a little more specific).

not sure what you mean by in "stress". but i just had them grounded and checked to see if they sparked, which they did.
__________________

2002 Silverado 2500HD, LB7 Duramax/ZF6 6-speed MANUAL, Victory Red, clutch/tune/exhaust - 598rwhp, 1042rwtq
Reply With Quote
  #4  
Old 02-11-2008, 02:37 PM
camaro_burns_all's Avatar
VIP member
No cars in camaro_burns_all's garage, add now
 
Join Date: Sep 2007
Location: Lost somewhere in the Galaxy
Posts: 820
iTrader: (0)
Default RE: 1990 3.1 V6 not starting

did you check the starter?
__________________
LIVE FOR SOMETHING OR DIE FOR NOTHING©

Country Before Self Semper Liber
Hoe Where mah money at?
Reply With Quote
  #5  
Old 02-11-2008, 05:20 PM
1990CamaroRS's Avatar
Fancy Sparkle
No cars in 1990CamaroRS's garage, add now
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,119
iTrader: (0)
Default RE: 1990 3.1 V6 not starting

^^ the motor turns over, just doesn't start. i know the starter is good
__________________

2002 Silverado 2500HD, LB7 Duramax/ZF6 6-speed MANUAL, Victory Red, clutch/tune/exhaust - 598rwhp, 1042rwtq
Reply With Quote
  #6  
Old 02-11-2008, 08:04 PM
2nd Gear member
No cars in itcantbestephen's garage, add now
 
Join Date: Sep 2007
Location: AR
Posts: 660
iTrader: (0)
Default RE: 1990 3.1 V6 not starting

Wait, I thought you put a 350 in your Camaro... or do you have two?
__________________
1993 2dr Yukon 4x4
Reply With Quote
  #7  
Old 02-11-2008, 09:10 PM
1990CamaroRS's Avatar
Fancy Sparkle
No cars in 1990CamaroRS's garage, add now
 
Join Date: Jun 2007
Posts: 1,119
iTrader: (0)
Default RE: 1990 3.1 V6 not starting

Quote:
ORIGINAL: itcantbestephen

Wait, I thought you put a 350 in your Camaro... or do you have two?
3.1 is going to have a frame built around it a.k.a. giant go-kart
__________________

2002 Silverado 2500HD, LB7 Duramax/ZF6 6-speed MANUAL, Victory Red, clutch/tune/exhaust - 598rwhp, 1042rwtq
Reply With Quote
Old 02-11-2008, 09:10 PM
Activity Stream
Activity Stream: Show All | New Threads | New Posts | New Pictures | Popular Threads | Lonely Threads | Vendor Threads | New Picture Comments | New Profile Comments |
Search:  
 
 
 
Reply

Tags
1990, 1993, 31, 31v6, camaro, chevrolet, chevy, computer, firing, pattern, spray, start, starting, timing, v6

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors


All times are GMT -5. The time now is 10:42 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.
Emails Backup