Activity Stream: Show All | New Threads | New Posts | New Pictures | Popular Threads | Lonely Threads | Vendor Threads | New Picture Comments | New Profile Comments |
Search:  
Go Back   Camaro Forums - Chevy Camaro Enthusiast Forum > Fourth Generation (1993-2002) > 93-02 Drivetrain > LT1/LT4 Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 09-08-2008, 12:32 AM
In the Staging Lanes
No cars in evilbeef54's garage, add now
 
Join Date: Jul 2008
Location:
Posts: 40
iTrader: (0)
Default LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

I just had the headers and cut out put on, everything was running great, took it to the track last night made a few passes ran great. This morning everything was running great. However tonight when i started it up it idled real rough, the tach was bouncing between 850 and 500 rpm, when driving it slow a few times it feels like it misses and a few times there was a soft poping from the exhaust. Also with the engine idleign and the hood open there is a soft ticking sounds from the back of the drivers side valve cover. Once the car warmed up the missing, rough idle, and poping at slow speed seemed to go away. Could this be a valve adjustment problem? The other thing is i removed the intake, MAF, and intake elbow several times while i was trying to install an ignition and airflow controller (this plugs into the MAF) for the nitrous, however i did not run the nitrous last night and the controller is not hooked up right now. What do ya'll think valve adjustment, MAF issue, or something else?
__________________
2010 2SS/RS M6
1972 Camaro 350 Mild RV cam M22 Performer N20 100 wet MSD dig6plus MSD Pro Billet dizzy MSD Blaster SS coil
1994 Camaro Z28 street/strip SOLD
1986 Camaro RS R.I.P.
Reply With Quote
  #2  
Old 09-08-2008, 11:48 AM
z28pete's Avatar
Tech Droid
No cars in z28pete's garage, add now
 
Join Date: Aug 2005
Location: North East PA
Posts: 8,989
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

Your plug wires may have gotten roasted by your new headers, a very common problems if the wires are not routed properly and protected from the heat. The ticking is probably cased by a plug wire arching to ground, causing misfires, rough running, and popping in the exhaust. Although the LT1 is notorious exhaust pops, especially when closing the throttle too fast.
__________________
Pete
Reply With Quote
  #3  
Old 09-08-2008, 02:25 PM
In the Staging Lanes
No cars in evilbeef54's garage, add now
 
Join Date: Jul 2008
Location:
Posts: 40
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

that makes sense, it does kinda feel like that, i'm out of town for work right now, but i'll check when i get home, thanks
__________________
2010 2SS/RS M6
1972 Camaro 350 Mild RV cam M22 Performer N20 100 wet MSD dig6plus MSD Pro Billet dizzy MSD Blaster SS coil
1994 Camaro Z28 street/strip SOLD
1986 Camaro RS R.I.P.
Reply With Quote
  #4  
Old 09-08-2008, 07:58 PM
Newbie
No cars in ZFITZME's garage, add now
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 7
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

i seem to have the ticking also, would you suggest to change the plugs?
Reply With Quote
  #5  
Old 09-09-2008, 02:00 AM
In the Staging Lanes
No cars in evilbeef54's garage, add now
 
Join Date: Jul 2008
Location:
Posts: 40
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

after thinking about it, this seems similar to when i had a burnt plug wire in my 72 camaro, and the fact that it is intermitent leads me to believe that this may be the case, i'll investigate when i get home, and ZFITZME, check your plug wires for damage
__________________
2010 2SS/RS M6
1972 Camaro 350 Mild RV cam M22 Performer N20 100 wet MSD dig6plus MSD Pro Billet dizzy MSD Blaster SS coil
1994 Camaro Z28 street/strip SOLD
1986 Camaro RS R.I.P.
Reply With Quote
  #6  
Old 09-09-2008, 07:21 PM
Newbie
No cars in acdc6868's garage, add now
 
Join Date: Aug 2008
Posts: 4
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

I have a similar problem. It doesn't idle rough, really, at least I don't think, but under load when I try to lightly accelerate from about 40 to 50 or 55 it struggles real bad and the exhaust pops a few times (number varies on how hard I'm trying to accelerate). But, if I push it to the point where it forces it to kick down a gear, its fine and runs great and real strong. This problem only seems to happen in near 2,000 rpm when trying to accelerate under load. Any ideas?
Reply With Quote
  #7  
Old 09-10-2008, 12:24 AM
noz's Avatar
noz noz is offline
1st Gear Member
No cars in noz's garage, add now
 
Join Date: Feb 2008
Posts: 112
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

thats right buddy it might be one of your spark plug wires if this is the problem you can actiolly see a lil blue spark at night
Reply With Quote
  #8  
Old 09-14-2008, 12:48 AM
In the Staging Lanes
No cars in evilbeef54's garage, add now
 
Join Date: Jul 2008
Location:
Posts: 40
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

problem fixed, plug wires on headers thanks everyone
__________________
2010 2SS/RS M6
1972 Camaro 350 Mild RV cam M22 Performer N20 100 wet MSD dig6plus MSD Pro Billet dizzy MSD Blaster SS coil
1994 Camaro Z28 street/strip SOLD
1986 Camaro RS R.I.P.
Reply With Quote
  #9  
Old 09-26-2008, 01:02 PM
Newbie
No cars in green goblin's garage, add now
 
Join Date: Sep 2008
Location:
Posts: 4
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

I have a similar problem on a 96 z28.I had some headers installed and a few days later I noticed the rpm idle dropped from normal 900 rpm to about 500. Every time I step on the accelerator it bogs, feels like its missing all the way to 2000 rpm, after that the car runs fine. Both cats are off but the o2 censors are still on. Can anyone help with this issue? Thanx
__________________
Diego V
Reply With Quote
  #10  
Old 09-27-2008, 08:28 PM
Newbie
No cars in z28joeyg9's garage, add now
 
Join Date: Sep 2008
Posts: 11
iTrader: (0)
Default RE: LT1 rough idle, ticking, poping in exhaust

what could of happened is that.. the headers bottomed out... (headers lay so low to the ground) which made it so that the exaust pipes develped an exsust leak.. thats why i never ever perfer heders on a car
__________________
- - joey g
Reply With Quote
Old 09-27-2008, 08:28 PM
Activity Stream
Activity Stream: Show All | New Threads | New Posts | New Pictures | Popular Threads | Lonely Threads | Vendor Threads | New Picture Comments | New Profile Comments |
Search:  
 
 
 
Reply

Tags
350, camaro, chevy, engine, exhaust, flow, good, high, idle, lt1, miss, pop, rough, runs, ticking

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors


All times are GMT -5. The time now is 06:25 AM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.
Emails Backup