Activity Stream: Show All | New Threads | New Posts | New Pictures | Popular Threads | Lonely Threads | Vendor Threads | New Picture Comments | New Profile Comments |
Search:  
Go Back   Camaro Forums - Chevy Camaro Enthusiast Forum > Fourth Generation (1993-2002) > 93-02 Drivetrain > LT1/LT4 Tech
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 02-28-2007, 01:01 PM
mtm mtm is offline
Newbie
No cars in mtm's garage, add now
 
Join Date: Feb 2007
Location:
Posts: 20
iTrader: (0)
Default 1993 Z28 LT1 rough idle problem

What's up guys, I'm new to the site. I just bought a really nice 93' Z28 LT1 automatic camaro for a great price. The only problem I'm having is it has a little flutter during idle. Sometimes enough so that when I put it in gear the car dies. It has new platinum plugs, MSD 8.5mm wires, distributor, air filter, and J.E.T. chip. The guy I bought it from had everything done which was pretty costy on his part. After getting fed up with the flutter he sold it to me for cheap. Anyway, I'm not sure what it could be. It's only doing it during idle. After about 2,000 RPM you don't even notice it. Normal driving is perfect and the car runs awesome. Its just during idle. I think it has something to do with a vacuum line. From what I've heard, when a motor is at higher RPM there is no vacuum so the car wouldnt be effected which is exactly how its acting. My dad thinks it might be out of time but would that make the car run rough the whole time not just during startup and idle? Has anyone heard or seen this problem before? Thanks for any help or suggestions.

__________________
-matt
Reply With Quote
  #2  
Old 02-28-2007, 05:15 PM
z28pete's Avatar
Tech Droid
No cars in z28pete's garage, add now
 
Join Date: Aug 2005
Location: North East PA
Posts: 8,979
iTrader: (0)
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem

Make sure the EGR is working properly and not sticking open, check the Idle Control valve & make sure the throttle valve blades aren't sticking, and that Throttle Position Sensor is working and adjusted properly. Also you may want to remove the Jet chip and repalce the MEMCAL chip with the latest vesion from GM.
__________________
Pete
Reply With Quote
  #3  
Old 02-28-2007, 05:45 PM
In the Staging Lanes
No cars in toml14's garage, add now
 
Join Date: Dec 2006
Posts: 35
iTrader: (0)
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem




My 93 Z does the same thing. No check engine light but I did hook it up to a scanner and everything seems to be operating smoothly. Mine really only does it after about 15 minutes of idling. I have never had it shut off either. maybe it has something to do with the JET chip which I have also. Z28pete may be on to something here. Im going to leave mine alone for right now as it doesn't bother me that much. Good luck with that though hope you figure it out.


[/align]
Reply With Quote
  #4  
Old 03-06-2007, 09:12 PM
mtm mtm is offline
Newbie
No cars in mtm's garage, add now
 
Join Date: Feb 2007
Location:
Posts: 20
iTrader: (0)
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem

Well I had a buddy try to hook up his scanner to it and for some reason it wouldnt read the cars ECU. So we replaced the JET chip with the stock chip that came in the car and still no luck. Its running the same way. I took it to a local dealer and they hooked it to their diagnostics machine and he said it was the distributor. He told me that the water pump leaked into the distributor and ruined it and that it would cost me $1026.00 to fix. Now I understand that this is a common problem, but the car just had a new water pump and distributor at 114,000 miles. It currently has 116,000 miles. I would think that if the distributor was screwed up than the car would be running rough regardless of the RPM. After about 2,000 the car is fine. I am not trying to say the guy that scanned it is not good at what he does it just doesnt seem to be that big of a problem to me. I could be wrong but I hope that I'm not. Here is a quick video I made of the tach with the car running. Keep in mind that I am not messing with or giving it gas at any time during the video except for the first big Rev. Watch how much the RPM's change during idle. If anyone has any suggestions please let me know. I really don't want to pay someone $1,000 to fix something that may not be the problem.

VIDEO: http://s4.photobucket.com/albums/y14...MPEG0001-1.flv
__________________
-matt
Reply With Quote
  #5  
Old 03-07-2007, 01:07 AM
1st Gear Member
No cars in camarorz28's garage, add now
 
Join Date: Jun 2006
Location:
Posts: 269
iTrader: (0)
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem

has the car shut off when its at idle?like when you are at a stop light, does it still idle like that? will it shut off?
__________________
If somethings come wrong the first time
Try it again, wrong again, try it again
Never give up
Reply With Quote
  #6  
Old 03-07-2007, 02:47 AM
95slvrZ28's Avatar
Caretaker of Ban Hamster
No cars in 95slvrZ28's garage, add now
 
Join Date: Aug 2006
Location: Boulder, CO
Posts: 4,496
iTrader: (0)
Send a message via AIM to 95slvrZ28
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem

Did you do what Pete said and check your EGR valve? Pull if off the back of the motor and see if there's a lot of build up on it. If there is, clean it(maybe use some carb cleaner the help you get all the carbon off). Put it back on, if the problem persists, order a new one.
__________________
1995 Z28: Moroso CAI/Kooks 1 3/4 LT Headers/catted Y/!muffler/Hooker tips. 17X9.5 Chrome Z06 wheels
1995 Impreza: EJ22T/Gen I JDM STi 5-sp swap, TD04 @15 psi w/ front-mount, Legacy GT 4-wheel disk, OZ Racing Prodrive wheels

Click for Camaro Exhaust Clip
Reply With Quote
  #7  
Old 03-07-2007, 04:11 AM
mtm mtm is offline
Newbie
No cars in mtm's garage, add now
 
Join Date: Feb 2007
Location:
Posts: 20
iTrader: (0)
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem

Yes the car has shut off at idle. If i leave it running in park, sometimes it will just spit and sputter and pull the engine down low enough to kill it. At stop lights and signs I usually have to hold the brake and give it a little gas to keep it from missing.
__________________
-matt
Reply With Quote
  #8  
Old 03-07-2007, 04:19 AM
In the Staging Lanes
No cars in sellc's garage, add now
 
Join Date: Aug 2006
Location: Canton, Michigan
Posts: 85
iTrader: (0)
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem

After checking all of the above, I sometimes see when people add aftermarket parts the base idle needs to be adjusted to compensate for the increased air flow. What is your car idling at in park? What does it drop down to with your foot on the brake in gear?

__________________

1987-1992 Camaro - Firebird - Trans-Am (L98 TPI)
1993-1997 Camaro - Firebird - Trans-Am (LT1)
1979-1993 Ford Mustang
1979-1991 Mercedes Benz 420/560
Reply With Quote
  #9  
Old 03-07-2007, 04:36 AM
mtm mtm is offline
Newbie
No cars in mtm's garage, add now
 
Join Date: Feb 2007
Location:
Posts: 20
iTrader: (0)
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem

Quote:
ORIGINAL: sellc

After checking all of the above, I sometimes see when people add aftermarket parts the base idle needs to be adjusted to compensate for the increased air flow. What is your car idling at in park? What does it drop down to with your foot on the brake in gear?

At idle, the car is acting the way you see in the video i posted a link to. When i drop it in gear it drops down to about 500 RPM. How do you adjust the base idle? You have to do that with the computer right?
__________________
-matt
Reply With Quote
  #10  
Old 03-07-2007, 06:16 AM
In the Staging Lanes
No cars in sellc's garage, add now
 
Join Date: Aug 2006
Location: Canton, Michigan
Posts: 85
iTrader: (0)
Default RE: 1993 Z28 LT1 rough idle problem

I didnt see the video at first. Seems photo bucket is down for maintanance.

500 sounds low. Adjust the base idle by way of the throttle stop screw right there on the t-body. Take it easy and dont get carried away. 1/4 turn at a time, goose it and see where she falls. Turn to the right to increase and turn to the left to decrease.
__________________

1987-1992 Camaro - Firebird - Trans-Am (L98 TPI)
1993-1997 Camaro - Firebird - Trans-Am (LT1)
1979-1993 Ford Mustang
1979-1991 Mercedes Benz 420/560
Reply With Quote
Old 03-07-2007, 06:16 AM
Activity Stream
Activity Stream: Show All | New Threads | New Posts | New Pictures | Popular Threads | Lonely Threads | Vendor Threads | New Picture Comments | New Profile Comments |
Search:  
 
 
 
Reply

Tags
1991, 1992, 20, camaro, chevy, driving, idle, lt1, minutes, missing, problems, rough, run, running, z28

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors


All times are GMT -5. The time now is 07:56 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.
Emails Backup