Activity Stream: Show All | New Threads | New Posts | New Pictures | Popular Threads | Lonely Threads | Vendor Threads | New Picture Comments | New Profile Comments |
Search:  
Go Back   Camaro Forums - Chevy Camaro Enthusiast Forum > Third Generation (1982-1992) > 82-92 General
Sign in using an external account
Register Forgot Password?

Reply
 
 
 
 
LinkBack Thread Tools Search this Thread
  #1  
Old 07-09-2007, 03:36 PM
350rs's Avatar
March 2008 ROTM
No cars in 350rs's garage, add now
 
Join Date: Apr 2006
Location: St. Louis, Missouri
Posts: 2,437
iTrader: (0)
Send a message via AIM to 350rs
Default MAP sensor

i got ahold of a code reader. Im throwin codes 14 23 32 and 33. I think the last 3 are all intermitant. But 23 32 and 33 all point to the MAP sensor. so i assume mine is either out, or going out. Question is, what would cause it to go out? Simply time? Vaccume? Im going to check all of my vaccume lines as well. I just dont want to replace it and have it got bad because something else is making it go bad. and just one more question, the MAP is the sensor on the firewall over the passenger side valve cover right?
__________________
March 2008 Ride of the Month



89 RS, lt1, 5 speed. Looking for a t-56. Anybody have one?
Reply With Quote
  #2  
Old 07-09-2007, 04:15 PM
blackz87's Avatar
4th Gear Member
No cars in blackz87's garage, add now
 
Join Date: Mar 2006
Location: Florida
Posts: 2,386
iTrader: (0)
Default RE: MAP sensor

You originally had a 305 TBI and changed to a crate 350 using the TBI hardware. How you are getting codes refering to MAP sensor and you want to know its location. The best i I can think of is you do not have a MAP system on that 89 RS, They were uaed with TPI engines on 90/92 models.So my guess is you have other peoblems unless someone else tells you have MAP sensor. Picture may not help you since for a TPI car.

[IMG]local://upfiles/2696/5446E74888814FB7B9F99BE742EE2DD8.jpg[/IMG]
__________________
87 Black IROC-Z28
350 Crate with TPI
Original Owner
&
Not a Project Car.....Daily driver
Reply With Quote
  #3  
Old 07-09-2007, 05:16 PM
1st Gear Member
No cars in williesrepair's garage, add now
 
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 256
iTrader: (0)
Default RE: MAP sensor

On GM, also fix the codes in sequence. Code 14 is a coolant circuit issue. Low signal voltage.

Always work from first code to last on OBD 1 systems. Not saying you don't have a MAP problem, your one code checks out for it.

If memory serves me correctly you should, no matter if it is a TBI or TPI have a MAP sensor in the system. With the TPI there is also the MAF(Mass airflow) but the MAP is basically a BARO sensor for altitude adjustments.

This is what you need to look for if your looking for the MAP

With the Coolant sensor problem. Your going to need to find out with a voltage meter if it is getting any voltage there.

Both the coolant sensor and MAP sensor are cheap,

Looking at your codes, the 23 is for MAT, Manifold Air Temp, which reads incoming air temp for the ECM. Two wire sensor, usually in the air intake for the engine

32 is for a EGR system failure. On the TBI engine, mounted to the passenger rear of the TBI unit. Also have the vacuum sensor for it to worry about.

Finally, your 33...that is for a MAP sensor problem.

Could you clarify what you do have for a setup. I'm a little confused, it's been a long one. You have a 350 cube engine where the 305 was. It has a TBI unit on it? Nothing in the wiring has changed, just a motor swap, correct? It has me confused because I'm looking at Mitchell diagrams and not seeing a factory 305 or 350 TBI setup specific for a 89 Camaro, not saying it didn't happen, just my diagrams say no. I'm starting to wonder if you did a swap and the ECM and Prom don't match up. Has this just begun or has the issue been there since the swap took place?

EDIT again, I see you have a Silverado TBI unit. Does this mean the harness also, and ECM and PROM or did you use the Camaro ECM and prom and do some creative wiring?
__________________
Bj....my rides, 69 Camaro, 60 Apache Stepside, 82 BMW 320i..www.williesrepair.blogspot.com



Reply With Quote
  #4  
Old 07-09-2007, 05:51 PM
350rs's Avatar
March 2008 ROTM
No cars in 350rs's garage, add now
 
Join Date: Apr 2006
Location: St. Louis, Missouri
Posts: 2,437
iTrader: (0)
Send a message via AIM to 350rs
Default RE: MAP sensor

yea, thats the part that i was thinking it was *******.

but it does have a 350 swap with the silverado TBI, not sure about the harness, the swap was done by the previous owner, which is why im having such a hard time getting to the root of this problem of mine..

all i wanna do is get this damn thing to pass emissions ONE LAST TIME! i only need it once more since im excluded from the sniffer after september. And thats what my scanner was telling me. I see there is a repair in the vaccume line from the back of the TBI to the MAP. Might try and replace that while im doing the sensor, i found it for 60 bucks at the first place i checked, ill check other places too though. see what i can find.

But im just about as clueless as yall when it comes to what EXACTLY is in there as far as harnesses are concerned. Which sucks, and i wish i could find out wtf is was...

ive pretty much had it with this TBI though, soon enough im gona find myself a good TPI on ebay or something. And ill take the time to swap it out that way i know EXACTLY whats in there. Cause a SBC is a SBC. but the intake is so different between cars that it makes it difficult to work on when you dont know what it is... such is my case. Anybody know of where a good TPI is for sale? ill obviously need it all...
__________________
March 2008 Ride of the Month



89 RS, lt1, 5 speed. Looking for a t-56. Anybody have one?
Reply With Quote
  #5  
Old 07-09-2007, 10:27 PM
350rs's Avatar
March 2008 ROTM
No cars in 350rs's garage, add now
 
Join Date: Apr 2006
Location: St. Louis, Missouri
Posts: 2,437
iTrader: (0)
Send a message via AIM to 350rs
Default RE: MAP sensor

anybody? reasonably priced of course..
__________________
March 2008 Ride of the Month



89 RS, lt1, 5 speed. Looking for a t-56. Anybody have one?
Reply With Quote
  #6  
Old 07-10-2007, 09:05 AM
1st Gear Member
No cars in williesrepair's garage, add now
 
Join Date: Aug 2006
Location:
Posts: 256
iTrader: (0)
Default RE: MAP sensor

Quote:
ORIGINAL: 350rs

yea, thats the part that i was thinking it was *******.

but it does have a 350 swap with the silverado TBI, not sure about the harness, the swap was done by the previous owner, which is why im having such a hard time getting to the root of this problem of mine..

all i wanna do is get this damn thing to pass emissions ONE LAST TIME! i only need it once more since im excluded from the sniffer after september. And thats what my scanner was telling me. I see there is a repair in the vaccume line from the back of the TBI to the MAP. Might try and replace that while im doing the sensor, i found it for 60 bucks at the first place i checked, ill check other places too though. see what i can find.

But im just about as clueless as yall when it comes to what EXACTLY is in there as far as harnesses are concerned. Which sucks, and i wish i could find out wtf is was...

ive pretty much had it with this TBI though, soon enough im gona find myself a good TPI on ebay or something. And ill take the time to swap it out that way i know EXACTLY whats in there. Cause a SBC is a SBC. but the intake is so different between cars that it makes it difficult to work on when you dont know what it is... such is my case. Anybody know of where a good TPI is for sale? ill obviously need it all...
Since your not sure what the previous owner did do. Get the ECM numbers off the case, and then the four letter prom code that is also on the sticker that is on the ECM case. I'm pretty sure he would have swapped ECMs.....but he might have keeped the TPI ecm. I've got a reference guide for GM's threw the 80's and 90's to tell what they where suppose to be in. Can't figure how it would even work having a TPI for a TBI, the scan data going bonkers? but the codes lead me to think something in the harness was eliminated or put where it shouldn't have been put.
__________________
Bj....my rides, 69 Camaro, 60 Apache Stepside, 82 BMW 320i..www.williesrepair.blogspot.com



Reply With Quote
  #7  
Old 07-10-2007, 12:17 PM
Overdrive Member
No cars in MadMikeZ28's garage, add now
 
Join Date: Jul 2006
Location:
Posts: 4,248
iTrader: (0)
Default RE: MAP sensor

Quote:
ORIGINAL: williesrepair

Since your not sure what the previous owner did do. Get the ECM numbers off the case, and then the four letter prom code that is also on the sticker that is on the ECM case. I'm pretty sure he would have swapped ECMs.....but he might have keeped the TPI ecm. I've got a reference guide for GM's threw the 80's and 90's to tell what they where suppose to be in. Can't figure how it would even work having a TPI for a TBI, the scan data going bonkers? but the codes lead me to think something in the harness was eliminated or put where it shouldn't have been put.
I see in 350rs's post that he wants to go TPI. Nothing about itgoing from TPI to TBI. If his car is an RS it is and was not a TPI. He should have no TPI wiring.

350rs
Your getting aMAP code. You have driven the car for a long time and this has not been there since you got it? Check the vacuum line on the MAP sensor. Specialy at the nipple. Stretch the line. It could have cracks butwont show unless its pulled and they spread. Map sensors go bad. Wear and tear. A worn distributer will also set a map code though. But a map is cheaper and easier to change.
Reply With Quote
  #8  
Old 07-10-2007, 03:52 PM
350rs's Avatar
March 2008 ROTM
No cars in 350rs's garage, add now
 
Join Date: Apr 2006
Location: St. Louis, Missouri
Posts: 2,437
iTrader: (0)
Send a message via AIM to 350rs
Default RE: MAP sensor

when i brought it in to the shop, they were havin the same troubles i was. they tried to look up the prom number but had NO luck at all. meaning its chipped in some way. It ran absolutly terrible on the way home from work today.. in fact it just up and died on me at red light. Runs really rough, and i know a bad MAP will do that, i think ill just have to bite the bullet and change it. Hopefully that will do something good. I know the egr has been messing with me too. Whats that switch or whatever that has the vacumme line from the front of the TBI called? The line goes from the front of tthe TBI, to that "switch" and then out another line to the EGR itself. Its for vaccume, that i know, but i dont know the name of the part, im thinking that might be bad to. There is very little vaccume at the EGR, but plenty from the TBI is my reasoning.
__________________
March 2008 Ride of the Month



89 RS, lt1, 5 speed. Looking for a t-56. Anybody have one?
Reply With Quote
  #9  
Old 07-10-2007, 05:27 PM
350rs's Avatar
March 2008 ROTM
No cars in 350rs's garage, add now
 
Join Date: Apr 2006
Location: St. Louis, Missouri
Posts: 2,437
iTrader: (0)
Send a message via AIM to 350rs
Default RE: MAP sensor

i found a TPI setup on ebay... killer thing, its a few miles from my house, literally... BUT, its off a 92 transam. ANY problems getting this? Since its gona be a complete swap anyway..

heres a link.. http://cgi.ebay.com/ebaymotors/ws/eB...96177&rd=1. Lemme know ASAP
__________________
March 2008 Ride of the Month



89 RS, lt1, 5 speed. Looking for a t-56. Anybody have one?
Reply With Quote
  #10  
Old 07-10-2007, 08:12 PM
Overdrive Member
No cars in MadMikeZ28's garage, add now
 
Join Date: Jul 2006
Location:
Posts: 4,248
iTrader: (0)
Default RE: MAP sensor

That switch is the EGR solenoid. It shuts off the vacuum at idle so you have no EGr function
Reply With Quote
Old 07-10-2007, 08:12 PM
Activity Stream
Activity Stream: Show All | New Threads | New Posts | New Pictures | Popular Threads | Lonely Threads | Vendor Threads | New Picture Comments | New Profile Comments |
Search:  
 
 
 
Reply

Tags
1992, bad, baro, camaro, chevy, gm, line, lines, location, lt1, map, problems, replacement, sensor, tpi, vacuum

Thread Tools Search this Thread
Search this Thread:

Advanced Search

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off
Trackbacks are On
Pingbacks are On
Refbacks are On


Advertising

Featured Sponsors
Vendor Directory
Our Sponsors


All times are GMT -5. The time now is 12:01 PM.


Powered by vBulletin® Version 3.8.7
Copyright ©2000 - 2014, vBulletin Solutions, Inc.
SEO by vBSEO ©2010, Crawlability, Inc.
Emails Backup